University of Wisconsin-Stout

North Residence Hall Renovation and Addition

Head-on exterior view of the main North Residence Hall entry and overall building
Exterior view of the North Residence Hall main entry looking toward the iconic campus clock tower
Students use a study room in North Residence Hall. Red, blue, and green furniture brightens the space and a detail wood slat ceiling photo shows recycled boards from the project
Two views side by side of the blue living community's study spaces and corridor
A side-by-side comparison of the purple and green living community's corridors, which feature study rooms
A series of armchairs with attached study tables in a quiet study space
A shared student kitchen in North Residence Hall, with abundant natural light and adjacent study space
Students walk through North Residence Hall's lobby. A colorful bench and wood paneled ceiling welcome students to the color-coded residence hall
Two students walk down the entry ramp into North Residence Hall, which is ADA compliant and near student transportation and bike racks
Students in one of the North Hall study lounges. Furniture, carpet, and paint all match the hall's living communities colors
Students play ping pong next to a pool table in the North Hall game room
A student studies in one of the shared North Hall laundry rooms. There are neon green chairs and large windows with views to campus
A student walks past one of the North Hall shared kitchens with neon green chairs and stainless steel appliances
A green restroom entry matches the living community color in North Residence Hall
Exterior view of the main North Residence Hall entry

University of Wisconsin-Stout

North Residence Hall Renovation and Addition

Menomonie, Wis.

With its highly visible location on campus, this project reinforces architectural themes supporting residential life that were established by the BWBR-designed renovation of nearby McCalmont Residence Hall in 2014. The renovation of the existing building provides programmatic and infrastructure upgrades that improve functionality, efficiency, and building code compliance, as well as an interior finishes refresh. Additions accommodate a new accessible building entrance, expanded bath/shower rooms on each floor, and new stairs.

The design enhances the student experience with rooms that have plentiful electrical outlets, dimmable lights, and movable furniture. Unique spaces include a dedicated meditation/contemplation space, social spaces/student lounges, and private study areas equipped with easy video call access. Student amenities include shared kitchen spaces, a game room, and laundry facilities – all equipped with drop-in study spaces.

Sustainable features include LED lighting throughout and wood ceiling panels reclaimed from trees that had to be removed during the project. New energy-efficient windows and upgraded mechanical systems increase the overall efficiency of the building.

Size: 90,000 gross sq. ft.

Components: 373 beds; traditional student housing on a higher education campus; updated finishes, bathrooms, and circulation corridors with study spaces; ADA compliant; energy-efficient design strategies

Completion: 2019