Buena Vista University

Siebens Forum Library Renovation

The library tutoring desk with bright green wayfinding elements.
Library renovation floor plan with before pictures.
Help desk with study/waiting furniture nearby.
Open study area in the BVU library.
Glass-enclosed study room with a bright green accent wall.
A classroom and open study space.
Open tutoring lounge with a variety of workstations.
A library welcome desk with blue wayfinding elements.
A circulation area with study spaces.

Buena Vista University

Siebens Forum Library Renovation

Storm Lake, Iowa

Traditionally, libraries have been places for quiet, individual study. Buena Vista University (BVU) re-imagined the library’s role on their campus with transformed study resources that foster discussion and discovery, combined with newly co-located programs for student IT assistance and the Center for Academic Excellence. This program fusion activates the library’s modern purpose in education and welcomes all students to access knowledge sharing in an illuminating, stimulating atmosphere.

Stemming from the success of the adjacent and recently completed Siebens Forum renovation, the library renovation drives activity into the formerly under-utilized library space. By offering access to some of the campus’ most popular day-to-day services, the design creates a central hub for students to access academic and cultural enrichment, whether that be with tutoring, research, technology, or connections with fellow students. Fresh and bright, the design revitalizes the dated, dimly lit, underground interior into a welcoming environment. Vivid greens, purples, and blues are used as wayfinding elements to distinguish each department and service, making destinations easy to locate in an otherwise enclosed setting.

Size: 47,500 sq. ft.

Components: New layout that provides a variety of furniture and space types to support the diversity of learning styles, discovery, and interest; mix of study rooms for different group sizes; options in seating and postures; access to shared technology and collaborative whiteboard surface; mix of quiet and more active spaces; co-location of departments for shared amenities and resources

Completion: 2020